Εκδηλώσεις

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 16 Μαϊ 2024

2023-24

 

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μας φέρνει κοντά στα βιβλία!

Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, κας. Έφης Τσιγάρα-Παλάσκα και  κας. Παπαευθυμίου Πηνελόπης  παρευρέθηκε και μας τίμησε με την παρουσία της η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ.Δέσποινα Γκουτζολίκα. Ταξιδέψαμε μαζί της, γελάσαμε , ονειρευτήκαμε και γίναμε λίγο πιο σοφοί. 

Κατόπιν, ο Σύλλογός μας, πάντα ενεργός και αρωγός στα βήματά μας, προσέφερε βιβλία στα παιδιά μας. Η πρόεδρος του Συλλόγου μας δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό και γεμάτη χαμόγελο χάρισε στους μαθητές μας βιβλία - φτερά για να πετάνε!

Την ευχαριστούμε ολόθερμα γι αυτό!!!

Κ. Πηνελόπη Παπαευθυμίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 


9ΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Στις 26 Απριλίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30 π.μ. μέχρι 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Π. Ε. Λάρισας- ο 9ος Ποδηλατικός Γύρος του Αμπελώνα σε συνεργασία με τα Σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας και τη συμμετοχή των μαθητών των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Συμμετείχαν περίπου 500 μαθητές με τη συνοδεία 50 περίπου καθηγητών και Δασκάλων τους και κάποιων γονέων τους, που τους αρέσει το ποδήλατο, με το διπλό σκοπό:

  • Να εμπνεύσουν την αγάπη προς το ποδήλατο, που αποτελεί το κατεξοχήν φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο και
  • Να διαδώσουν ακόμη περισσότερο στους κατοίκους του Αμπελώνα και της περιοχής την ιδέα και το θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Στην Κεντρική Πλατεία έγινε μια μικρή τελετή λήξης με λίγα λόγια για το σκοπό του ποδηλατικού γύρου και ευχαριστίες σε όσους πήραν μέρος, καθώς και σ’ εκείνους που με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχία του. Στη συνέχεια, κληρώθηκαν πέντε (5)ποδήλατα, ένα για κάθε σχολείο, τα οποία παρέλαβαν οι τυχεροί μαθητές, που κληρώθηκαν. Τέλος, επιδόθηκε σε όλους τους μαθητές ένα αναμνηστικό δίπλωμα, για να θυμούνται τη συμμετοχή τους στον 9ο Ποδηλατικό Γύρο Αμπελώνα του Συλλόγου «Η ΕΛΠΙΔΑ».

9Ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ


Στο μάθημα των Γαλλικών  και Γερμανικών η Στ’ τάξη του σχολείου μας γιόρτασε μαζί με τις καθηγήτριες τους κκ. Κικίμη Κατερίνα και Μουχλιάρη Ζωή το έθιμο του κυνηγιού των αυγών ( Chasse aux oeufs , Ostereiersuche)  ευχόμενοι Joyeuses Paques και Frohe Ostern!

image0 9 image1 6


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΖΩΪΑΣ

 

Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Από φέτος, καθιερώθηκε και ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στόχος των δράσεων είναι να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τα ζώα ( τρόπος ζωής τους ,συμπεριφορά, λειτουργίες, φυσιολογικές ανάγκες) , ειδικά τα ζώα συντροφιάς, να ευαισθητοποιηθούν , να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τα ζώα και , τέλος, να αναλάβουν δράσεις φιλοζωίας.

Στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μαθητών /τριών μας όλων των τάξεων με τον κτηνίατρο κ. Γιάννη Λυτροκάπη, ο οποίος με την εξαιρετική παρουσίαση που ετοίμασε, μίλησε στα παιδιά για τα ζώα συντροφιάς, τους εξήγησε τις συνήθειές τους, τις ανάγκες τους, πώς πρέπει να τα φροντίζουν και πώς να τους φέρονται.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αδέσποτα ζώα, τι πρέπει να κάνουν για να τα προστατεύσουν και κυρίως πού να απευθύνονται, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων .

Τέλος, ανέφερε τα ευεργετικά αποτελέσματα της παρουσίας των ζώων συντροφιάς στη ζωή των παιδιών, ειδικότερα αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Τα παιδιά , για να ευχαριστήσουν τον κ. Λυτροκάπη για την εξαιρετική παρουσία του στο σχολείο μας, του έδωσαν μία εργασία που είχαν ετοιμάσει.

 

κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

 

 ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ


Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2024

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς

Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Ένα μήνυμα και μια αφίσα διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διάδοση της λογοτεχνίας σε νέους και παιδιά.

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την IBBY με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

 Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας! μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono. Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.

Σήμερα 17/4/2024 το Γ1 επισκέφτηκε τη δημοτική βιβλιοθήκη Αμπελώνα και συνομίλησε με τη βιβλιοθηκονόμο κα Ματίνα. Μάθαμε ότι ξεκίνησε η λειτουργία της βιβλιοθήκης το 1968 με 3.000 τίτλους βιβλίων και σήμερα αριθμεί 10.700 βιβλία, 3.000 παιδικά και 7.700 για ενήλικες.

Στεγάζεται στον ίδιο χώρο από το 1997 μέχρι σήμερα.

Γίνονται πολλές εκπαιδευτικές δράσεις και βραβεύτηκε το 2021 με το χάλκινο βραβείο _ μεγάλου αναγνωστικού κοινού- πανελλαδικά.

Η κα Ματίνα διάβασε ένα παραμύθι στα παιδιά με τίτλο:  Ένα γεράκι στην καμινάδα μου

.Ακολούθησε συζήτηση για το πόσο πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε τα ζώα και τέλος ζωγραφίσαμε. Σ’ ένα ωραίο χαρτόνι σχήματος βιβλίου, τα παιδιά έγραψαν τον τίτλο του βιβλίου που δανείστηκαν και κατόπιν ζωγράφισαν το εξώφυλλό του.

Η επίσκεψή μας ήταν ευχάριστη και εποικοδομητική.

 Η ομάδα του Γ1 – κ. Τσαούση Ελένη

 

η Γ1 τάξη για την Ημέρα Βιβλίου


Δράση Αγωγής Υγείας για τους μαθητές /τριες των Ε΄& Στ΄τάξεων

   Στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας σε συνεργασία με το Κ.Υ. Τυρνάβου την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών/τριών των Ε΄& Στ΄τάξεων με θέμα: «Πρώτες Βοήθειες σε μαθητές του δημοτικού»

   Την παρουσίαση – ενημέρωση των παιδιών πραγματοποίησαν η κ. Παπαλά Μαρία - Επιμελήτρια Α΄, Γενικής Ιατρικής, PhD ΚΥ Τυρνάβου και η κ. Καμπουρίδου Γεωργία – Νοσηλεύτρια, MSc ΚΥ Τυρνάβου.

   Στην παρουσίασή τους, οι ειδικοί εστίασαν στις πρώτες βοήθειες που μπορούν να παρέχουν οι μικροί μας μαθητές σε όποιον συμμαθητή , φίλο ή συνάνθρωπό τους χρειαστεί. Με βιωματικό τρόπο δίδαξαν:

τεχνικές ασφάλειας & πρώτων βοηθειών

ΚΑΡΠΑ

μεταφορά ατόμων σε ασφαλές μέρος

τρόπους αντιμετώπισης μικροατυχημάτων ή τσιμπημάτων από έντομα ή ερπετά

προστασία από τον ήλιο

     Η δ/ντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δ.Σχ. ευχαριστούμε τον Δ/ντή του ΚΥ Τυρνάβου, κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο, για την άριστη συνεργασία , καθώς και τους ειδικούς επιστήμονες που επισκέφθηκαν το σχολείο μας και δίδαξαν τόσο χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα στους μικρούς μαθητές μας.

κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

 


2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Κάθε χρόνο στα σχολεία γίνονται δράσεις σχετικές με το βιβλίο και την φιλαναγνωσία, με σκοπό τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και το διάβασμα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφτηκε το σχολείο μας η αστυνομικός - συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Δέσποινα Γκουτζολίκα και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων. Παρουσίασε τα βιβλία της, διάβασε το βιβλίο της «ΧΡΟΝ, Ο ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ» και το συζήτησε με τα παιδιά. Ο τρόπος παρουσίασης ήταν καθηλωτικός και τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον την ιστορία του ΧΡΟΝ ΤΟΥ βιαστικού να ξετυλίγεται μπροστά τους! Στη συνέχεια, η συγγραφέας συζήτησε τον τρόπο γραφής ενός βιβλίου και τι μπορεί να σε οδηγήσει στο να γράψεις ένα βιβλίο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, του οποίου η πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. ήταν παρόντα. Μάλιστα, ο Σύλλογος Γονέων προσέφερε βιβλία σε μαθητές κάθε τάξης μετά από κλήρωση.

Ευχαριστούμε την κ. Δέσποινα Γκουτζολίκα που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας να βρεθεί στο σχολείο μας και μοιράστηκε σκέψεις και ιδέες της μαζί μας, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που είναι δίπλα μας σε κάθε δράση!

Επίσης, σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ταξίδι στον Γαληνότοπο

Της  Αλεξάνδρας Ανδρικοπούλου

ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΞΗ, ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ

Της ΤΖΟΥΝΤΙΤΑ ΚΑΜΠΕΛΟ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Των ΔΩΡΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΝΤΑΚΗ

ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 


ΔΡΑΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Α΄, Β΄και Γ΄ ΤΑΞΗΣ

Στα πλαίσια του προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 οι μαθητές/τριες της Α, Β΄ και Γ΄ τάξης παρακολούθησαν την ενημέρωση - παρουσίαση με θέμα: «Ατυχήματα!!! Προσέχω να μην συμβούν....»

Το θέμα παρουσίασαν, η κ. Σοφία Ξηρομερίσιου, Ιατρός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και η κ. Φανή Ζηκοπούλου, Επισκέπτρια, του Κ.Υ. Τυρνάβου.

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για το ¨πού¨ και ¨πώς¨ μπορούν να τραυματιστούν και ¨τι¨ να προσέχουν

στο σπίτι,

στο σχολείο,

στο δρόμο

και στη θάλασσα ,

για να αποφύγουν τους τραυματισμούς.

Η εισήγηση τελείωσε με το ωραίο μήνυμα «Προσέχω και είμαι ασφαλής» και μία υπόσχεση από τα παιδιά, ό,τι θα τηρούν όσα άκουσαν και έμαθαν.

κ. Γαλάτεια Μπαρμπαγιάννη

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 


ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητές , γονείς και εκπαιδευτικοί, τηρώντας και φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, το τσίκνισαν για τα καλά!

Στήθηκαν οι ψησταριές στο προαύλιο του σχολείου. Επίσης, τα τραπέζια με τα πλούσια εδέσματα, ευγενικές χορηγίες συμπολιτών μας, τα οποία προσφέρθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι δάσκαλοι του σχολείου, κκ. Ζυγούρης και Νταβαρούκας τοποθέτησαν τα ηχητικά και όλοι οι υπόλοιποι βάλαμε τη διάθεσή μας για φαγητό και γλέντι.

Όση ώρα έψηναν οι γονείς , οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στις τάξεις τους κάνοντας μάθημα. Όταν όλα ήταν έτοιμα, δόθηκε το σύνθημα με την έντονη , αποκριάτικη μουσική να κατεβούν όλοι και να αρχίσει το φαγοπότι και το γλέντι. Μικροί και μεγάλοι έφαγαν και γλέντησαν με την ψυχή τους , ξεφεύγοντας για λίγο από την ρουτίνα, μακριά από τις τάξεις. Ακόμα, οι μαθητές της Στ΄τάξης χόρεψαν το γαϊτανάκι, τηρώντας και φέτος το έθιμο. Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημ. Θεοχαρίδης , για να ευχηθεί σε μικρούς και μεγάλους και να συμμετάσχει στο γιορτινό κλίμα.

Και του χρόνου με υγεία!!!

 ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 1ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2

 


ΔΡΑΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ

 

Tο Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συντονίζει και υλοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο αγωγής υγείας σε σχολικές μονάδες σε εθνικό επίπεδο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας.

Η Ομάδα Υγείας του Κ.Υ.Τυρνάβου έλαβε έγκριση να αναπτύξει θεματικούς άξονες για το σχολικό έτος 2023-2024 και ενημέρωσε τα σχολεία της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου .

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα και ξεκίνησε την συνεργασία με το Κ.Υ. Τυρνάβου με θέματα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των θεματικών αξόνων , για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανά τάξη.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΄΄Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία για μαθητικό πληθυσμό την Πέμπτη 29/2/2024 Το Θέμα του προγράμματος : ΄΄Μεγαλώνοντας αλλάζω - Τι μου συμβαίνει;΄΄ και το παρακολούθησαν μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, στους οποίους είχε μοιραστεί έντυπο ενημέρωσης και συγκατάθεσης.

Την ενημέρωση – παρουσίαση της θεματικής ενότητας πραγματοποίησε η κ. Μουρτζίλα Στέλλα, Μαία του Κ.Υ. Τυρνάβου. Οι μαθητές παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον και στη συζήτηση που ακολούθησε έλυσαν πολλές απορίες για θέματα που τους/τις απασχολούν.

Η Διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τον Διευθυντή του Κ.Υ. Τυρνάβου κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο για την άριστη συνεργασία και υποστήριξη.

κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤ ΤΑΞΗ


‘’ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ – ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΟΡΙΑ’’

Την Πέμπτη 29/2/2024 στηναίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική συνάντηση γονέων και εκπαιδευτικών του σχολείου με την κοινωνιολόγο του Κέντρου Πρόληψης  Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΟΚΑΝΑ κ. Κική Τσιάτα.

Το θέμα της συνάντησης ήταν :΄΄Αγάπη χωρίς όρους – Αγάπη με όρια’’ και έγινε στο πλαίσιο της  συνεργασίας Γονέων – Σχολείου. Η κ. Τσιάτα αναφέρθηκε στην αγάπη των γονέων προς τα παιδιά , η οποία θεωρείται δεδομένη και δεν έχει όρους, αλλά επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο αυτής της αγάπης, πρέπει να μπαίνουν όρια και κανόνες, ώστε το παιδί να γίνει αυτόνομο άτομο, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να έχει αυτοεκτίμηση.  Επίσης, ανέφερε, ότι οι επιλογές  ορίων από τους  γονείς  πρέπει να γίνονται σκεπτόμενοι  τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Οι  γονείς  και κηδεμόνες παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την ομιλία και ακολούθησε συζήτηση με την κ. Τσιάτα, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή στην πρόσκλησή μας να βρεθεί στο σχολείο μας,  να συναντηθεί  και να συζητήσει με γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα που τους απασχολούν

ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ

 


4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning << ETwinOlympic games: a flame to unite and make us better >> οι μαθητές της Στ ΄έλαβαν μέρος στην 4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα(5-9 Φεβρουαρίου) ,που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο .

Σε αυτό το Ολυμπιακό έτος, η Ελλάδα, η γενέτειρα του Ολυμπισμού, και η Γαλλία, η οποία θα φιλοξενήσει τους ιστορικούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά! Σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και τη Γαλλική Ολυμπιακή Ακαδημία, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος προετοιμάζει το έδαφος για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, μια υπέροχη περιπέτεια που θα ζήσουμε τον Απρίλιο.

Η 4η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα μας δίνει μια πρόγευση αυτού του πλούσιου και εξαιρετικού προγράμματος,δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν μερικές εξαιρετικές προσωπικότητες, των οποίων οι ανθρώπινες περιπέτειες τους οδηγούν πέρα από τον αθλητισμό και τις επιδόσεις.

Οι μαθητές της Στ’τάξης γνώρισαν τον Γάλλο Παραολυμπιονίκη σέρφερ Eric DARGENT ,οποίος είδε τη ζωή του να μεταμορφώνεται εντελώς την ημέρα που δέχτηκε επίθεση από έναν καρχαρία. Ο Éric Dargent επέζησε από αυτό το τραγικό ατύχημα, αλλά έπρεπε να ακρωτηριαστεί το πόδι του πάνω από το γόνατο . Τρεις μήνες μετά το ατύχημα του, ο Έρικ Ντάρτζεντ στεκόταν ξανά στη σανίδα του σερφ με, στην αρχή, ένα πολύ πρωτόγονο τεχνητό πόδι και έκανε σερφ σχεδόν όπως πριν.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί :Δήμου Ιωάννης , Τσιγάρα –Παλάσκα Έφη, Βελεσιώτου Αικατερίνη.

Θερμές ευχαριστίες στην κ. Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λάρισα , για την ευκαιρία που έδωσε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να συμμετέχουν στις υπέροχες δράσεις του Ινστιτούτου καθώς και για την καθοδήγηση και την άριστη συνεργασία της.

Σας προτείνουμε κ το βίντεο:

. https://www.youtube.com/watch?v=RORQwUxRTEc

20240205 122115 IMG-0f851d25f99933e52f701a0c453d44fa-V IMG-af24287e5f4d05ad20621b5319b7ce26-V

 


ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

Η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους έχει ορισθεί σαν η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τιμάται το κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο των Μεγάλων Πατέρων της εκκλησίας και η προσφορά τους στην εκπαίδευση. Οι τρεις Ιεράρχες στήριξαν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και υπήρξαν τα ζωντανά παραδείγματα της αυταπάρνησης, της φιλανθρωπίας και της ευσέβειας.

Στα πλαίσια αυτής της γιορτής, τα σχολεία του Αμπελώνα, τόσο της Α/θμιας όσο και της Β/θμιας εκπαίδευσης, τίμησαν τους προστάτες Αγίους τους λαμβάνοντας μέρος στον εκκλησιασμό που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στο άλσος της γιορτής κρασιού. Τον χώρο του ναού κατέκλυσαν από νωρίς μαθητές και μαθήτριες μαζί με τις σημαίες των σχολείων συνοδεία των εκπαιδευτικών τους. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του 1ου Δημοτικού σχολείου Αμπελώνα κ. Πηνελόπη Παπαευθυμίου, η οποία αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα της γιορτής και στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα. Μίλησε για την παρακαταθήκη που μας άφησαν, η οποία πρέπει να αποτελεί φάρο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακολούθησε αρτοκλασία και τέλος του εκκλησιασμού μέσα σε ευχές για υγεία, ανθεκτικότητα και φώτιση.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παιδαγωγικές δραστηριότητες για τους 3 Ιεράρχες σε κάθε τάξη του σχολείου μας, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 επισκέφθηκε το σχολείο μας η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου.

Η συνάντηση της κας Χατζημίχου με το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας έγινε μετά από πρωτοβουλία της ίδιας με σκοπό να απευθύνει ευχές για «Καλή Χρονιά» με υγεία και να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς για τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν και να λύσει απορίες και πιθανά προβλήματα που προέκυψαν στη διαδικασία. Ήταν μια ευχάριστη και εποικοδομητική συνάντηση , η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα είχε. Την ευχαριστούμε που είναι πάντα δίπλα μας και μας στηρίζει σε κάθε μας προσπάθεια.

ΧΑΤΖΗΜΙΧΟΥ


 ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΠΡΕΣΒΕΥΤΈΣ ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ ΤΟΥΣ

Το Σχολείο μας συμμετέχει στο Θεματικό Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους».Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε αυτό το δίκτυο και σε συνδυασμό με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων , οι μαθητές του Στ1 και ΣΤ2 , μέσα από βιωματικές και πρωτότυπες δράσεις ,εργάζονται για τη δημιουργία πρωτότυπου υλικού για την προβολή του Αμπελώνα .Σε αυτή την προσπάθεια τους καθοδηγούν και τους κινητοποιούν η κ. Έφη Τσιγάρα –Παλάσκα και η κ.Κατερίνα Βελεσιώτου.

collage


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ Η «ΕΛΠΙΔΑ»

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα επισκέφθηκαν την Παρασκευή 19 /1 /2024 οι κ.κ. Γιαννόπουλος Γιάννης και Γκρόζος Αθανάσιος, Πρόεδρος και Ταμίας του Συλλόγου , αντίστοιχα, όπου εκεί συναντήθηκαν με την Διευθύντρια κα Κερασούλα Γκούμα και με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι δύο εκπρόσωποι του Συλλόγου αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες και στο έργο της "ΕΛΠΙΔΑΣ", συζήτησαν για την συμμετοχή των μαθητών και των τριών τελευταίων τάξεων στον επερχόμενο 9ο Ποδηλατικό Γύρο του Αμπελώνα και διένειμαν στους μαθητές της ΣΤ' τάξης την εφημερίδα του Συλλόγου "Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ", αφού σ' αυτή υπάρχει σχετικό άρθρο, αφιερωμένο στην περσινή επετειακή εκδήλωση του σχολείου για τα 35 χρόνια (1988-2023) συνεχούς κυκλοφορίας και τα 100 τεύχη της σχολικής εφημερίδας "Μαθητικές Φωνούλες Αμπελώνα" του 1ου Δημοτικού Σχολείου.Ο Πρόεδρος και ο Ταμίας ευχαρίστησαν την Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την φιλοξενία και την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία, αφού μεγάλος αριθμός μαθητών συμμετέχει σε δύο κορυφαίες δράσεις του Συλλόγου , όπως αυτή του Ποδηλατικού Γύρου Αμπελώνα και της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, που κάθε χρόνο ο Σύλλογός διοργανώνει.

Η εγκάρδια αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση της κας Διευθύντριας για την πραγματοποίηση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επίσκεψης στο σχολείο από τον Σύλλογό , με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών/τριών σε θέματα εθελοντισμού, κοινωνικής προσφοράς και εθελοντικής αιμοδοσίας!

ΕΛΠΙΔΑ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασούλα Γκούμα και τον σύλλογο διδασκόντων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου, καθώς ήταν μία μέρα ηλιόλουστη και ζεστή . Η πρόεδρος, κ. Βάνα Βαλαή, και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Γονέων ευχήθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς «Καλή χρονιά» με υγεία και αισιοδοξία. Στη συνέχεια, πρόσφεραν ατομικά κέικ στους μαθητές/τριες και αναψυκτικά. Στον τυχερό κάθε τάξης δόθηκε μία δωροεπιταγή.

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 1


"Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΓΚΕΙ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ" ΑΠΟ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.

   Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 οι τάξεις Γ΄, Ε΄ & ΣΤ ΄του 1ου Δημοτικού σχολείου Αμπελώνα παρακολούθησαν σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο:"Ο Πέτρος και ο Λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ" μαζί με άλλους 37.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε την αφήγηση του παραμυθιού « Ο Πέτρος και ο λύκος» , η οποία συνοδεύονταν από εικόνες του παραμυθιού και μουσική του Προκόφιεφ από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Την συμμετοχή του σχολείου μας εξασφάλισε η μουσικός του σχολείου μας κ. Αικατερίνη Βελεσιώτου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που πρόσφερε στους μικρούς μας μαθητές.

Το εκπληκτικό θέαμα παρακολούθησαν οι μαθητές με μεγάλη προσήλωση και στο τέλος έγινε συζήτηση για τα μηνύματα που μετέφερε και τα συναισθήματα που προκάλεσε.

 ΚΟΘ


Ο κτηνίατρος στην τάξη μας…

Σήμερα, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, επισκέφτηκε την τάξη μας ο κτηνίατρος κος Ιωάννης Λυτροκάπης.

Σε μια ώρα, περίπου, μας μίλησε για τα ζώα που ζουν κοντά μας αλλά και γι’ αυτά που ζουν ελεύθερα στη φύση. Για τις ανάγκες που έχουν για να είναι ωραία η ζωή τους και τα οφέλη που προσφέρουν στον άνθρωπο. Μας εξήγησε πώς μπορούμε να περιποιηθούμε τα ζώα, τι να τα ταΐζουμε, γιατί να τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο και πώς να τα εκπαιδεύουμε. Μας είπε, ότι την αγάπη που δείχνει ο άνθρωπος σ’ ένα ζωάκι, την παίρνει πίσω πολλαπλάσια. Μπορούμε και πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι ένα αδέσποτο ζώο και αυτό θα μας αποζημιώσει με πολλές όμορφες στιγμές. Η αγάπη και η φροντίδα προς τα ζώα, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Οι μαθητές του Γ1

ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ


20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ… ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Στις 20 Νοεμβρίου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προς τιμήν της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Σύμφωνα με τη Unicef, η σύμβαση αυτή υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ με απώτερο σκοπό την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των παιδιών. Πλέον τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ζωντανοί οργανισμοί με ένα ξεχωριστό σύνολο δικαιωμάτων. Ενώ παράλληλα, διαφαίνεται πως στην παιδική ηλικία τα παιδιά έχουν ανάγκη μιας ειδικής φροντίδας και προστασίας.

Με σκοπό λοιπόν να τιμήσουν αυτή τη μέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος των Γαλλικών της Στ’ τάξης του σχολείου μας αρχικά παρακολούθησαν δύο σχετικά βίντεο. Μάλιστα, το πρώτο από αυτά ήταν ένα βίντεο με animation το οποίο είχαν δημιουργήσει μικροί/ές μαθητές/τριες. Μετά την παρακολούθηση αυτών πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση με βασικά ερωτήματα «Ποια είναι τα Δικαιώματα των Παιδιών;», «Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τα Δικαιώματα των Παιδιών;» κ.ά. Αφού κατανόησαν τη σημαντικότητα της ύπαρξης αυτής της Σύμβασης προχώρησαν στη δημιουργία σχετικών ζωγραφιών. Έτσι, οι μαθητές/τριες σχεδίασαν τα μπαλόνια των Δικαιωμάτων των Παιδιών και τα γέμισαν με συνθήματα και σκίτσα. Τέλος, οι πανέμορφες ζωγραφιές τους στόλισαν τους τοίχους των τάξεών τους.

k.Χρύσα Πατσιλή

Για τα δικαιώματα του παιδιού

 


Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

 

«10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού - Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023»

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού - Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες με κοινό σύνθημα: «Η Κίνηση δίνει Ζωή». Οι δράσεις υλοποιήθηκαν αρχικά στο προαύλιο του σχολείου και στη συνέχεια στο αθλητικό κέντρο του Απελώνα και σκοπό είχαν, να αναδείξουν τη θεμελιώδη σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου. Ο σχεδιασμός του προγράμματος ,με κεντρικό στόχο τον συνδυασμό ψυχαγωγίας και άσκησης με γνώμονα την κίνηση που δίνει ζωή, ήταν ο ακόλουθος:

1η -2η ώρα :  Σκυταλοδρομίες ανά τάξη και τμήμα

 3η -6η ώρα :  περίπατος, αθλητικές δραστηριότητες στο αθλητικό κέντρο Αμπελώνα (μπάσκετ, βόλεϋ,ποδόσφαιρο ,τέννις)

Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δραστηριοτήτων ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής κ. Αθηνά Μπρούζα και κ. Ιωάννης Δήμου.

 

ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1

 


Γίνεται σεισμός! Τι πρέπει να κάνω;

Οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού της γης και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα.

Από σεισμολογικής απόψεως η Ελλάδα βρίσκεται στη σύνθετη οριακή ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της αφρικανικής και της ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.

Στην Ελλάδα γίνονται συχνά σεισμοί για αυτό όλοι μας πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε όταν γίνεται σεισμός.

Η γη που πατάμε και κτίζουμε τα σπίτια μας είναι σταθερή. Κάποιες φορές νοιώθουμε τη γη να κουνιέται. Τότε γίνεται σεισμός. Ο σεισμός γίνεται ξαφνικά και τελειώνει γρήγορα. Μερικές φορές η δύναμη που έχει ο σεισμός είναι πολύ μεγάλη. Με τον σεισμό μπορεί να ραγίσουν τοίχοι, να σπάσουν τζάμια, να πέσουν κάτω βαριά πράγματα. μπορεί να κοπεί το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο.

OASP-Easy to read_Greek.pdf

Για να είμαστε προετοιμασμένοι , την Πέμπτη 19/10/2023 στο σχολείο μας κάναμε για άλλη μια χρονιά άσκηση σεισμού.

Αφού ενημερώθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί για την διαδικασία από την διευθύντρια κα Κερασούλα Γκούμα , ακολουθώντας τις οδηγίες και το σχεδιάγραμμα του σχολείου, βγήκαν όλοι με τη σειρά στο προαύλιο. Εκεί, ο δάσκαλος της Δ΄τάξης κος Αθανάσιος Ζυγούρης μίλησε στα παιδιά σχετικά με τον σεισμό και τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοια περίπτωση. Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές, ώστε να λυθούν οι απορίες τους.

κ Έφη Τσιγάρα – Παλάσκα

 

 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ 2

 

 


ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ…

 

Η κακοκαιρία Daniel πέρασε πάνω από την Ελλάδα αφήνοντας πίσω της πλημμύρες, καταστροφές, πόνο και απελπισία. Η περιοχή μας, η Θεσσαλία, αντιμετώπισε το μένος της κακοκαιρίας μιας και βρέθηκε στο επίκεντρο. Οι συμπολίτες μας, οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας χρειάζονται τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμμεριζόμενη τις ανάγκες των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας, κάλεσε γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριων καθώς και κάθε πολίτη που δεν έχει πληγεί από την κακοκαιρία να συμβάλουν στη συγκέντρωση των κάτωθι υλικών:

 Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους

 Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμούς

 Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες, κ.ά.)

 Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως γάλατα μακράς διάρκειας, δημητριακά, όσπρια, κ.ά.

 Παιδικές και βρεφικές τροφές

 Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, χαρτικά, χαρτιά υγείας)

 Σχολικά είδη (σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια κ.ά.)

 Καθαρά ρούχα και υποδήματα σε άριστη κατάσταση για ενήλικες και παιδιά

 Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

 Η ανταπόκριση ήταν άμεση και η συγκέντρωση των απαραίτητων υλικών έγινε στο σχολείο μας , καθώς και σε άλλα σχολεία του δήμου μας από τις 11/9/2023 έως και τις 14/9/2023.

 Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας!

 κ. Ευθ. Τσιγάρα - Παλάσκα

 ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ 1

 


ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στο πλαίσιο της υλοποίησης επιμορφωτικών δράσεων, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση με θέμα “«Διορθωτική» διαχείριση συμπεριφορικών δυσκολιών των μαθητών στην τάξη”, την οποία παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 των Δημοτικών Σχολείων: 1ο, 2ο και 3ο Αμπελώνα, Δένδρων-Πλατανουλίων και Ροδιάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 09:00 έως 12:00. Εισηγητής της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν ο σύμβουλος εκπαίδευσης κος Απόστολος Σωτηρίου.

 

κ. Ευθ. Τσιγάρα - Παλάσκα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

2022-23

  

100 ΤΕΥΧΗ « ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ»

Η μαθητική εφημερίδα του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα « ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ» κυκλοφόρησε το 100ο   τεύχος της. Με αυτό το τεύχος συμπληρώνονται 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη μαθητική κοινότητα και στην κοινωνία του Αμπελώνα.

Τόσο η διευθύντρια του σχολείου κα Κερασούλα Γκούμα όσο και οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν πώς έπρεπε να τιμηθεί η παρουσία της εφημερίδας μας και των ανθρώπων εκείνων που συνέβαλαν στη δημιουργία και την τακτική έκδοσή της. Γι΄αυτό το λόγο , την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 στο προαύλιο του σχολείου πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κος Θωμάς Κόμπος, η δημοτική σύμβουλος Τυρνάβου κα Ρούλα Σουρλαντζή- Ζαχαράκη, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κος Χρήστος Μάμμος, η πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Αμπελώνα κα Έλλη Μασούρα, η Υπεύθυνη Σχολικών Προγραμμάτων ΠΕ Λάρισας κα Κων/να Χατζημίχου, πρώην διευθυντές του σχολείου, εκπαιδευτικοί που δίδαξαν στο σχολείο και είχαν άμεση σχέση με την θεματολογία και την έκδοση της εφημερίδας, γονείς, κηδεμόνες και μαθητές. Οι μαθητές/τριες της Στ΄τάξης έκαναν την ιστορική αναδρομή της εφημερίδας, έπαιξαν ένα σκετς σχετικό με την εφημερίδα και έντυσαν μουσικά την εκδήλωση με τραγούδια που τραγούδησαν μαζί με τους μαθητές της Ε΄τάξης. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η μουσικός του σχολείου μας κα Αικατερίνη Βελεσιώτου.

Στο τέλος, η διευθύντρια του σχολείου απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους πρώην διευθυντές με τη σειρά που υπηρέτησαν στο σχολείο μας. Στον κ. Απόστολο Παπαϊωάννου για τη δημιουργία της εφημερίδας. Τους κ.κ. Κώστα Ευθυμίου, Δημήτριο Ζυγούρη, Κων/νο Μπλέτσα και Χρήστο Γκόλτσιο για την συμβολή τους στη δημιουργική πορεία της εφημερίδας.

Η επετειακή εκδήλωση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις σε όλους, δημιούργησε συγκίνηση, ταξίδεψε 35 χρόνια πίσω και ξανάφερε μνήμες σε όσους είχαν τότε ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία και τακτική έκδοση της εφημερίδας μας.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Θωμά Αβραμούλη, πρώην δάσκαλο του σχολείου και υπεύθυνο έκδοσης της εφημερίδας από το ξεκίνημά της, που μας βοήθησε στο ταξίδι μας πίσω στο χρόνο για τη συλλογή πληροφοριών και μοιράστηκε μαζί μνήμες και έντυπο υλικό .

Ευχή όλων μας είναι οι «ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ» να συνεχίσουν τη δυναμική τους παρουσία για άλλα τόσα χρόνια!

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 1

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2

 

 


ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ…..

 

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Αποφασίσαμε να την αποχαιρετήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Γι΄αυτό, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 το πρωί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του 1ου Δ. Σχ. Αμπελώνα για να ζήσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης, χαράς μα και συγκίνησης.

Η γιορτή λήξης του σχολείου μας αποτελούνταν από δύο μέρη: το πρώτο μέρος περιελάμβανε αθλητικές δραστηριότητες με τα παιδιά κάθε τάξης. Την ευθύνη της προετοιμασίας των μαθητών και της παρουσίασης των δραστηριοτήτων είχε ο εκπ/κός Φυσικής Αγωγής του σχολείου κος Γιάννης Δήμου με την βοήθεια της εκπ/κού Φυσικής Αγωγής κ. Αθηνάς Μπρούζα.

Τα παιδιά έπαιξαν πρωτότυπα αθλητικά παιχνίδια διαβαθμισμένης δυσκολίας, αγωνίστηκαν, ανταγωνίστηκαν, διασκέδασαν, χειροκροτήθηκαν και μετέδωσαν σε όλους το πνεύμα του ‘’ευ αγωνίζεσθε’’.

Στο δεύτερο μέρος, η διευθύντρια του σχολείου κα Κερασούλα Γκούμα έκανε τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς και αποχαιρέτησε τα παιδιά της Στ΄τάξης. Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες, θεατρικά σκετς και τραγούδια, που ετοίμασαν τα παιδιά της Α΄& Β΄τάξης μαζί με τις δασκάλες τους κα. Ιωάννα Τηγανή – Μαρία Κούτσιανου (Α΄) , Ελένη Τσαούση –Φωτεινή Δημόκα (Β1΄) και Γαλάτεια Μπαρμπαγιάννη (Β2). Οι παρουσιάσεις των παιδιών βασίστηκαν σε θέματα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στα οποία εργάστηκαν όλη τη χρονιά.

Ακολούθησε ο αποχαιρετισμός των μαθητών της Στ΄τάξης από τους μαθητές της Ε΄τάξης και της προέδρου του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κας Βάνας Βαλαή με πολύ συγκινητικά λόγια. Οι τελειόφοιτοι μαθητές μας πήραν τη σκυτάλη και αποχαιρέτησαν τους εκπαιδευτικούς και τους μικρότερους συμμαθητές τους , καθώς και τη δασκάλα τους κα Έφη Τσιγάρα. Πήραν τα αναμνηστικά δώρα, που τους πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων και τραγούδησαν τα τραγούδια που είχαν ετοιμάσει με την εκπ/κό της Μουσικής κα. Κατερίνα Βελεσιώτου.

Η γιορτή μας τελείωσε με έναν ακόμη αποχαιρετισμό. Αυτόν της εκπαιδευτικού του σχολείου μας κας Ιωάννας Τηγανή, η οποία έφτασε στο τέλος του εργασιακού της βίου μετά από 35 χρόνια. Η διευθύντρια , οι μαθητές και οι γονείς της ευχόμαστε καλή συνέχεια στη ζωή της, να είναι υγιής η ίδια και η οικογένειά της και καλή ξεκούραση.

Ευχαριστούμε τους δασκάλους, κ.κ. Αθανάσιο Ζυγούρη και Αστέριο Νταβαρούκα που είχαν αναλάβει την υποστήριξη στήριξη όλης της εκδήλωσης με τον ήχο και την μουσική.

Κάπως έτσι αποχαιρετήσαμε άλλη μια επιτυχημένη σχολική χρονιά και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ

 

 


Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ

 

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, στην ώρα του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος, η δασκάλα της Α΄τάξης κ. Ιωάννα Τηγανή, υποδέχτηκε  τον κ. Νίκο Παπαδήμα, γεωπόνο και γονέα μαθητή της Α΄τάξης. Η πρωτοβουλία της επίσκεψης ανήκε στον ίδιο και σκοπός της ήταν να μάθουν τα παιδιά για τον μεταξοσκώληκα, την εκτροφή του και τον κύκλο της ζωής του.

Ο κ. Παπαδήμας ξεκίνησε την συνάντηση με ένα Powerpoint, με το οποίο παρουσίασε τον κύκλο ζωής του μεταξοσκώληκα . Στη συνέχεια, παρουσίασε στην τάξη πραγματικούς μεταξοσκώληκες την ώρα που έτρωγαν, κινούνταν ή έφτιαχναν κουκούλι. Ήταν κάτι που ενθουσίασε τα παιδιά και δημιούργησε απορίες , οι οποίες απαντήθηκαν από τον κ. Παπαδήμα.

Ο Νίκος Παπαδήμας είναι γεωπόνος ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στη Ζωική Παραγωγή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Εργάζεται σε μια ιδιωτική επιχείρηση και διδάσκει στα Δημόσια ΙΕΚ. Το τελευταίο έτος ασχολήθηκε με την έρευνα και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα, δεδομένα τα οποία παρουσίασε στην Α΄ Δημοτικού.


ΠΕΡΙ…. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ….

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης του σχολείου μας διδάχτηκαν στο μάθημα των Φυσικών  την ενότητα ‘’Φως’’. Μέσα σε άλλα θέματα της ενότητας, έμαθαν και βασικές αρχές λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής. Ποιος, όμως, θα ήταν πιο κατάλληλος να αναδείξει όλες τις πτυχές του θέματος της φωτογραφίας από έναν φωτογράφο;

Την Τρίτη 30 Μαίου 2023, ο φωτογράφος Θάνος Λάκης επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε απλά και κατανοητά για το πως λειτουργεί μία απλή φωτογραφική μηχανή. Πρέπει να περνάει φως από τον φακό; Πόσο; Τι είναι το διάφραγμα; Το ‘’κλικ ‘’της  φωτ. μηχανής πόσο γρήγορα γίνεται και ποια σημασία έχει; Τι είναι τα αρνητικά; Πώς γίνονταν η εμφάνιση τους;

Μία εξαιρετική, βιωματική παρουσίαση που προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών και έδωσε απαντήσεις σε πολλές απορίες τους.

Κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

 


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

 

Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας σχολείου-οικογένειας, την Τρίτη 16-05-2023 και ώρα 6.00 μ.μ., στο 1ο Δ.Σχ. Αμπελώνα , πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ – ΔΥΣΛΕΞΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ».

Εισηγήτριες ήταν τα μέλη της ΕΔΥ του σχολείου κ.κ. Ειρήνη Σοφού (Ψυχολόγος) και Σοφία Κιόρογλου (Κοινωνική Λειτουργός). Οι εξαιρετικές ομιλήτριες παρουσίασαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς, με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι μαθησιακές δυσκολίες, τα είδη τους και την αντιμετώπισή τους. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στις δύο βασικές κατηγορίες μαθησιακών δυσκολιών, τη δυσλεξία και την ΔΕΠΥ, τον τρόπο διάγνωσης και την αντιμετώπισή των ατόμων με δυσλεξία μέσα στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν τι είναι ελλειμματική προσοχή, την σοβαρότητά της, την συχνότητα εμφάνισής της, τις αιτίες που την προκαλούν, τα συμπτώματα, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ελλειμματική προσοχή από τη δυσλεξία και τι να κάνουν οι γονείς από τη στιγμή που θα διαγνωστεί το παιδί με αυτή τη διαταραχή.

Η ομιλία εμπλουτίστηκε με σχετικά βίντεο, ειδικά για κάθε περίπτωση και η παρουσίαση έκλεισε με ερωτήσεις γονέων προς τις ειδικούς.

Στην συνάντηση, εκτός από τους γονείς, παραβρέθηκε η διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασούλα Γκούμα και εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.

κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα βρίσκονται πάντα στο πλευρό όσων συνανθρώπων μας έχουν ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια.

Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα και ό,τι άλλο χρειαστεί και τα παραδίνουν στ εφημέριο της ενορίας, πατέρα Νεκτάριο, για να τα μοιράσει με τη σειρά του σε οικογένειες που έχουν την ανάγκη μας και την στήριξή μας, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες. Το ίδιο έκαναν και για τις γιορτές του φετινού Πάσχα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συγκέντρωσαν τρόφιμα και μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου και τη δασκάλα τους, τα παιδιά της Στ΄τάξης, παρέδωσαν τα τρόφιμα στον πατέρα Νεκτάριο, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την διευθύντρια και τα παιδιά για την προσφορά τους και τους συγχάρηκε για τα αισθήματα αγάπης και αλληλοβοήθειας που τους διακρίνουν.

Στη συνέχεια, τα παιδιά πήγαν να αγοράσουν φυτά για να φυτέψουν στο σχολικό κήπο. Εκεί, συνάντησαν ανθρώπους που θέλησαν να κάνουν δώρο στο σχολείο κάποια φυτά.

Οι μαθητές και η δασκάλα τους αισθάνόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Δέσποινα Μπακοπούλου για την ευγενική της χειρονομία να μας δωρίσει φυτά , καθώς και την κ. Στέλλα Βραζιτίκου για τον ίδιο λόγο.

Ευχαριστούμε πολύ τις δύο κυρίες και ευχόμαστε σε όλους Καλό Πάσχα!!!

ΠΑΣΧΑ

 


ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στον χώρο του γυμναστηρίου του 1ου Δ.Σ.Αμπελώνα, δόθηκε μια υπέροχη θεατρική παράσταση Καραγκιόζη από τον Καραγκιοζοπαίχτη κ.Κοσμά Παναγιώκα.

Ο τίτλος του έργου:<< Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ >>.

Μιάμιση ώρα γεμάτη χαρά, χαμόγελα, δράση και πολλά ηθικά διδάγματα.

Γιατί ο Λύκος ήταν κακός; Μήπως κάτι τον πλήγωσε και έγινε επιθετική η συμπεριφορά του;

Υπάρχει άραγε λύση για την κάθε μορφή κακίας;

Φυσικά και υπάρχει λύση. Και λέγεται ΑΓΑΠΗ.

Όπου υπάρχει αγάπη γίνεται όμορφος ο κόσμος, ανθρώπινος, χαρούμενος, φιλικός, ειρηνικός.

Όπου λείπει η ΑΓΑΠΗ υπάρχει κακία, βία, απανθρωπιά, πόλεμος και όλα τα δεινά.

Ας σκεφτούμε σοβαρά σε τι κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε.

 ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ

Όταν δίνεις ΑΓΑΠΗ σου επιστρέφεται πολλαπλάσια.

κ. Τσαούση Ελένη

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

 


2 Απριλίου : Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

 

 Στις 2 Απριλίου κάθε χρονιάς είναι ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να ψάξουμε και να μάθουμε τι ονομάζουμε Αυτισμό και πως βοηθούμε τα Αυτιστικά Άτομα. Αυτό λοιπόν κάναμε και στο σχολείο μας με την Α’ τάξη.

 Γιατί όμως τη συγκεκριμένη ημέρα; Το 2007 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που εργάζεται πάνω στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και ευαίσθητων ομάδων, καθιέρωσε τις 2 Απριλίου ως τη Παγκόσμια ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Ο Αυτισμός είναι μια αναπηρία, και συγκεκριμένα μια αναπτυξιακή διαταραχή, δηλαδή εκδηλώνεται σταδιακά καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται γνωστικά και ψυχικά. Πολλοί άνθρωποι τριγύρω μας έχουν διαγνωστεί με Αυτισμό και μάλιστα είναι σε θέση να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες και την καθημερινότητά τους. Συχνά ονομάζεται και «αόρατη» αναπηρία καθώς δεν μπορεί κάποιος να την ξεχωρίσει από την εξωτερική εμφάνιση και κίνηση ενός ατόμου. Αυτό συμβαίνει καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των Αυτιστικών Ατόμων είναι μια διαφορετική ξεχωριστή οργάνωση και λειτουργία του εγκεφάλου τους. Έτσι, μπορούν να μαθαίνουν διαφορετικά, να σκέφτονται, να επεξεργάζονται τις πληροφορίες και να έχουν ευφάνταστες ιδέες για διάφορα θέματα. Πολλά από αυτά τα Άτομα αγαπούν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και οδηγίες γιατί κάνουν την καθημερινότητά τους λιγότερο αγχωτική, διότι ξέρουν τι θα περιμένουν να συμβεί. Οι αισθήσεις τους μπορεί να είναι αρκετά ανεπτυγμένες, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν τα έντονα φώτα και τους ήχους. Είναι όμως πολύ καλοί συνεργάτες και φίλοι, καθώς δεν θα πονηρευτούν και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες και συμβουλές των άλλων πιστά. Η ένταξη τους στην ομαδα των συμμαθητών και στην κοινωνία αποτελεί συχνά δυσκολία για τα Αυτιστικά Άτομα, όμως οι υπόλοιποι μπορούμε να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε την προσπάθειά τους αυτή. Το σημαντικότερο είναι η αποδοχή της μοναδικότητας τους και των θετικών χαρακτηριστικών που εκφράζει η προσωπικότητα όλων.

 

 Έτσι, τα πρωτάκια του σχολείου μας με τη βοήθεια της κυρίας Βάνας και της κυρίας Μαρίας δημιούργησαν μία όμορφη αφίσα με όλες τις κουβέντες που θα ήθελε ένα Αυτιστικό άτομο να ακούσει από τους γύρω του, έτσι ώστε να μάθουμε σε όλους πως να προσεγγίζουν και να εντάσσουν συμμαθητές και άλλα άτομα στην κοινωνία. Η αφίσα αυτή είναι προσβάσιμη για όλη τη σχολική κοινότητα και σας προσκαλούμε να τη διαβάσετε, καθώς είναι τοποθετημένη στο ισόγειο δίπλα από την τάξη μας. Κάναμε την αρχή με τα μικράκια του σχολείου μας, ας παρακινήσουμε και εσάς για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο γεμάτο αποδοχή και ενσυναίσθηση!

 

Η εκπαιδευτικός, Κούτσιανου Μαρία.

 

αυτισμος

 

 


6 Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά του Bullying

 

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού είναι η 6η Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο εσκεμμένης, απρόκλητης, συστηματικής και επαναλαμβανόμενης άσκησης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών. Έχει διάφορες μορφές όπως: λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός και διαδικτυακός εκφοβισμός, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε « Το χαμόγελο του παιδιού» 1 στα 3 παιδιά (32,4%), σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό.

Για το λόγο αυτό την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στο 1ο Δ.Σχ. Αμπελώνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ενδοσχολική επιμόρφωση από τα μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) του σχολείου κα. Σοφού Ειρήνη- Ψυχολόγο και την κα. Κιόρογλου Σοφία - Κοινωνική Λειτουργό. Σκοπός της συνάντησης με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων του σχολείου ήταν η ενημέρωση, η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών μετά από προβολή σχετικών βίντεο και συζήτησης, η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η επαγρύπνηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας για έγκαιρη παρέμβαση και αντιμετώπιση.

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας σκέψεις, εμπειρίες απόψεις και αποφάσισαν να μην επιτρέψουν να εκδηλωθούν φαινόμενα βίας στο χώρο του σχολείου τους.

Δημιούργησαν αφίσες και συνθήματα και κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης με χρωματιστά μπαλόνια .

Να σημειώσουμε ότι τα μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.), κα. Σοφού Ειρήνη (ΠΕ23 Ψυχολόγος ) και κα. Κιόρογλου Σοφία (ΠΕ30 Κοινωνική Λειτουργός) βρίσκονται στο σχολείο κάθε Πέμπτη από την 1η έως και την 5η διδακτική ώρα (12:25μμ )πραγματοποιώντας προγράμματα ψυχοκοινωνικής πρόληψης, παρέμβασης και υποστήριξης στους μαθητές του σχολείου.

Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού


 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ Δ. ΣΧ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Μετά τον πρόσφατο φονικό σεισμό στην Τουρκία και την Συρία, όλοι νιώσαμε πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν τραγικές στιγμές. Να βοηθήσουμε να ζήσουν μια «κανονική» καθημερινότητα, χωρίς την μεγάλη έλλειψη βασικών αγαθών.

Αμέσως μετά τον σεισμό και τον πόνο που σκόρπισε, όλοι οι σύλλογοι του Αμπελώνα συνεργάστηκαν για την συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε, όπως ήταν φυσικό, το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε΄& Στ΄ τάξεων, αφού συγκεντρώθηκαν οι προσφορές στο σχολείο, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου πήγαν με την διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασούλα Γκούμα και τη δασκάλα της Στ΄τάξης κ. Έφη Τσιγάρα να τις παραδώσουν.

Η παράδοση όλων των προσφορών γίνεται στο Δημαρχείο Αμπελώνα και υπεύθυνος είναι ο κ. Γιώργος Κουκούλης , πρόεδρος του φιλανθρωπικού Συλλόγου Αμπελώνα

« ΑΡΩΓΗ»

Η παράδοση κάθε δυνατής βοήθειας θα γίνεται μέχρι και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Ας βοηθήσουμε όλοι….

 

seismoplhktoi1

 

 


ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ 1ο Δ.ΣΧ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ

 Ας Τσικνίσουμε… σκέφτηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα και αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα για άλλη μια χρονιά. Σε συνεργασία με την διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασούλα Γκούμα, έχοντας εφοδιαστεί με ψησταριές, κάρβουνα, κρεατικά, αναψυκτικά, χαρούμενη διάθεση και κέφι, οι γονείς – μέλη του συλλόγου, ήρθαν από νωρίς το πρωί στην αυλή του σχολείου. Οι ψησταριές πήραν φωτιά, οι γονείς έψησαν τα κρεατικά που είχαν προμηθευτεί και προσέφεραν στα παιδιά τους, εκτός από το φαγητό, στιγμές χαράς, ανεμελιάς και κεφιού. Οι μαθητές κατέκλυσαν το προαύλιο, έφαγαν, έπαιξαν και χόρεψαν μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους.

Τόσο η διευθύντρια του σχολείου όσο και οι εκπαιδευτικοί τους ευχαριστούν πολύ για την άψογη συνεργασία, τη διάθεση για προσφορά και τις στιγμές χαράς και ξενοιασιάς που πρόσφεραν στα παιδιά!

Και του χρόνου!

Καλή Αποκριά!!!

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2023

 


ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Καθημερινά, μικροί και μεγάλοι, βρισκόμαστε μπροστά από μία οθόνη και «σερφάρουμε» στο διαδίκτυο. Ακολουθούμε τους κανόνες του διαδικτύου; Γνωρίζουμε τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει; Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα “fake news”από τις αληθινές ειδήσεις –πληροφορίες; Ξέρουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Τα παιδιά ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν στο διαδίκτυο;

Αυτά και άλλα σοβαρά θέματα μας απασχολούν όλους. Γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση από φορείς και επιστήμονες που εξειδικεύονται σε αυτά τα θέματα. Έτσι:

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κ. Χριστίνα Τσιντζιράκου, ενημερώνει τους μαθητές για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Την 7η Φεβρουαρίου, η οποία έχει οριστεί ως η ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, το σχολείο μας την γιορτάζει με δράσεις, όπως ζωντανές συνδέσεις με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου ( safer internet4kids), δημιουργία αφισών, κανόνων ασφάλειας στο διαδίκτυο, σχετικά βίντεο.

Το σχολείο μας έγινε υποστηρικτής του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς διαδικτύου 2023.

Φέτος , στη ζωντανή διαδικτυακή συνάντηση με το safer internet4kids, οι μαθητές της Στ΄τάξης μαζί με τη δασκάλα τους κ. Έφη Τσιγάρα, ενημερώθηκαν για την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο . Πόσο αξιόπιστο είναι αυτό που διαβάζουμε στο διαδίκτυο; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα; Πρέπει να αναδημοσιεύουμε οτιδήποτε μας κάνει εντύπωση;

Μέσα από ζωντανή συζήτηση τα παιδιά κατάλαβαν την επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή μας και τον ρόλο που πρέπει να έχει ο καθένας μας για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο.

κ. Ευθ. Τσιγάρα - Παλάσκα

 

ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ


 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΎ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 μαθαίναμε όλοι για τον φοβερό σεισμό που έπληξε την γειτονική μας Τουρκία και την Συρία. Έναν σεισμό που άφησε πίσω του πολύ πόνο και χιλιάδες θυμάτων. Έφερε στη μνήμη μας την προηγούμενη δική μας εμπειρία, πριν δύο χρόνια, όταν βιώσαμε έναν μεγάλο σεισμό, χωρίς, ευτυχώς, ανθρώπινα θύματα.

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν μπορείς να προβλέψεις και να περιμένεις. Μπορείς όμως να είσαι σωστά προετοιμασμένος για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, ώστε να προφυλαχθείς και να βοηθήσεις όσους βρίσκονται δίπλα σου.

Γι΄αυτό το λόγο , κάθε χρόνο στο σχολείο μας γίνεται άσκηση σεισμού. Φέτος, με αφορμή το φοβερό γεγονός στην Τουρκία έγινε και δεύτερη φορά, επικαιροποιώντας έτσι το σχέδιο ετοιμότητας μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ


ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 , ημέρα εορτασμού των 3 Ιεραρχών, επέλεξε ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα να κόψει την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα. Η πρωτοβουλία ήταν του Συλλόγου Γονέων και σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του σχολείου κα Κερασούλα Γκούμα πραγματοποιήθηκε παρουσία του συλλόγου διδασκόντων, των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου και του Δ.Σ. του συλλόγου Γονέων & κηδεμόνων.

Η πρόεδρος του συλλόγου κα Βαλαή Βάνα, εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του συλλόγου, ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή χρονιά, υγεία και πρόοδο. Η πίτα δεν είχε την παραδοσιακή μορφή, αλλά ήταν ατομικά κέικ μέσα στα οποία υπήρχε το φλουρί, ένα για κάθε τμήμα. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε μια δωροεπιταγή 20 από το κατάστημα ΠΛΑΙΣΙΟ για κάθε τυχερό παιδί. Επίσης, προσφέρθηκαν αναψυκτικά σε όλους.

Τα δώρα φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα μέλη του συλλόγου για τα παιδιά, τα οποία χάρηκαν πολύ με αυτή τη διαδικασία, η οποία έκανε ξεχωριστή αυτή την γιορτινή ημέρα.

Τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά και την συνεργασία.

κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

 

 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2023


 

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΧΑΛΗΜΑΓΑ – ΧΑΤΖΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

 Το Μαγικό Βιβλίο της Κάκιας Χαλήμαγα-Χατζή ξεκίνησε το 2010.Είναι ένας πρωτότυπος τρόπος για να μεταφερθεί η μαγεία των παραμυθιών σε σχολεία ή άλλους χώρους με παιδιά, όπου λειτουργεί ως φορητή θεατρική σκηνή με εικαστικά στοιχεία.

Στις παραστάσεις του Μαγικού Βιβλίου, η παρουσίαση των παραμυθιών γίνεται με στοιχεία αφήγησης και κουκλοθέατρου, δένοντας έτσι την εικόνα με τον λόγο και την θεατρική πράξη, διατηρώντας έντονο το ενδιαφέρον των παιδιών.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου με πλούσια εικονογράφηση και κινούμενες εικόνες. Δημιουργεί έτσι την συγκινησιακή ατμόσφαιρα των παραμυθιών της γιαγιάς, φέρνοντάς την στο σήμερα, με τους εμψυχωτές που το ζωντανεύουν, με ζωγραφισμένες κούκλες, με κατάλληλη μουσική επένδυση και εφέ φωτισμού.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 το «Μαγικό βιβλίο» άνοιξε τις σελίδες του μπροστά στους μαθητές της Α΄,Β΄& Γ΄τάξης στην αίθουσα τελετών του σχολείου μας. Ο τίτλος της όμορφης χριστουγεννιάτικης παράστασης ήταν: ¨Ο Πινόκιο βοηθός του Άγιου Βασίλη¨. Το ξεδίπλωμα της ιστορίας ανέλαβαν να κάνουν ο Γιώργος Τζιγκούρας και η Βάσια Αλεξούλη σε μουσική Γιάννη Χατζή. Η διάρκεια της παράστασης ήταν περίπου 45 λεπτά μέσα στα οποία τα παιδιά μπήκαν για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Μαζί με τους μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση και οι δάσκαλοι των τάξεων : Βάνα Τηγανή – Μαρία Κούτσιανου, Γαλάτεια Μπαρμπαγιάννη – Ελένη Τσαούση – Φωτεινή Δημόκα, Θανάσης Ζυγούρης, οι οποίοι είχαν αναλάβει και την οργάνωση της παράστασης.

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΥΤΙ

 


ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΔΟΝΤΊΑΤΡΟ

Στα πλαίσια της συνεργασίας σχολείου – γονέων και επιμορφωτικών δράσεων που οργανώνονται για το σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτικοί της Α΄, Β΄και Γ΄τάξης του σχολείου μας κάλεσαν την οδοντίατρο – μητέρα μαθητή της Α΄τάξης κα. Μαρία Πιάνα , για να μιλήσει στα παιδιά για την υγιεινή και φροντίδα των δοντιών τους.

Τα παιδιά συναντήθηκαν με την κα Πιάνα στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή όλα όσα τους έλεγε και έδειχνε η γιατρός. Στο τέλος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να τους δοθούν απλές και κατανοητές απαντήσεις. Την ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και την πολύ επιτυχημένη και ουσιαστική παρουσίαση.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ


ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Στα πλαίσια του Αναβαθμισμένου Διευρυμένου Ολοήμερου Σχολείου, όπου ανήκει το σχολείο μας από φέτος, πραγματοποιούνται μαθήματα Ρομποτικής. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη από τον δάσκαλο Πληροφορικής (ΠΕ 86) Ιωάννη Γιαλαμά. Τα παιδιά συναντιούνται με τον κ. Γιάννη στο χώρο του ολοήμερου και αφήνουν την δημιουργική τους φαντασία να δουλέψει. Ήδη φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα…. Καλή συνέχεια!!!

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ


ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιμορφωτική συνάντηση του ΣΕΕ Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Δημητρίου Καραθάνου με όλους τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών Σχολείων του Αμπελώνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Θέμα της επιμορφωτικής συνάντησης: «Σχολική βία – τρόποι αντιμετώπισης» Ο κος Καραθάνος εστίασε στους μαθητές που εμφανίζουν επιθετικότητα, στους λόγους που την προκαλούν και πρότεινε τεχνικές ανίχνευσης των αιτιών και πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από ευχάριστες διαδικασίες για τους μαθητές. Ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών των εκπαιδευτικών.

Κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

ΣΕΕ (1)

 


Γνωριμία –Συνεργασία  με τη μουσικό κ.Ελευθερία Βογιατζάκη

 Μία υπέροχη συνεργασία ξεκινάει με τη μουσικό κ.Ελευθερία Βογιατζάκη ,που ζει και εργάζεται στο Εδιμβούργο! Οι μαθητές της Στ ‘ τάξης έμαθαν για τη ζωή και το έργο της ,τις οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν το καλλιτεχνικό της προφίλ ,  τις πηγές έμπνευσής της ,τα πρώτα βήματα στη μουσική. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα γίνουν βήματα γνωριμίας και συνεργασίας και με τις άλλες τάξεις του σχολείου στοχεύοντας στην αποκόμιση πολύτιμων μουσικών εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων.

20221118 121730

 


ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας σχετικό με τη διατροφή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης του σχολείου μας υποδέχτηκαν στην τάξη την διατροφολόγο κα Τάνια Μπέλτσιου – Δαλακώνη, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση που της έγινε από την δασκάλα της τάξης . Σκοπός ήταν η ενημέρωση των παιδιών για υγιεινή διατροφή, οι διατροφικές συνήθειες που πρέπει να έχουν , ο ρόλος του σωστού πρωινού στη ζωή παιδιών και ενηλίκων και τέλος τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν για μια ζωή χωρίς προβλήματα. Η συνάντηση τελείωσε με παιχνίδια και κουίζ στον διαδραστικό πίνακα.

Έφη Τσιγάρα - Παλάσκα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 


ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

 

 Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ ‘ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα ,πήραν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα την παραδοσιακή μουσική και τα όργανα του τόπου μας .Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με το εργαστήρι παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής Μελωδία , στις 24 Οκτωβρίου .

Οι μαθητές έμαθαν για τα παραδοσιακά όργανα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ,άκουσαν τον ήχο τους και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια. Μέσα από αυτό το συναρπαστικό εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα ,οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν πως η παραδοσιακή μουσική αποτελεί ένα ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι : Έφη Τσιγάρα –Παλάσκα , Γιώργος Φάκας ,Βαλένα Παπακωνσταντίνου και η εκπαιδευτικός μουσικής του σχολείου Βελεσιώτου Αικατερίνη.

 Υπεύθυνοι Δράσης:

Φανή Καλοκαιρινού -Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου.

Κώστας Κωστούλης - μουσικός από το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» .

https://youtu.be/iTvYAlnm1n0

collage (1) (1)

 


ΤΗΓΑΝΙΖΩ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ

Το 1ο Δ. Σχ. Αμπελώνα στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των μαθητών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση συνεργάζεται από το 2021 με την εταιρεία GRINGO ΑΒΕΕ. Το πρώτο βήμα της συνεργασίας ήταν η τοποθέτηση εσωτερικά, στην είσοδο του σχολείου, ενός μηχανήματος αυτόματης συλλογής τηγανέλαιου προς ανακύκλωση. Έγινε η σχετική ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών από τον υπεύθυνο της εταιρείας κ. Θάνο Κόκκαλη.

Συνέχεια της συνεργασίας ήταν την Τετάρτη 9/11/2022 η επίσκεψη του κ. Κόκκαλη με συνεργάτες του από το ΕΚΕΤΑ / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κα Τζουλιάνα Κράια και Γιώργο Καρδάρα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η εκτενέστερη ενημέρωση των μαθητών για την ανάγκη συλλογής και ανακύκλωσης του τηγανέλαιου.

Βοηθήστε όλοι στην συλλογή και ανακύκλωση του τηγανέλαιου.

Αγαπάμε το περιβάλλον και το δείχνουμε στην πράξη!!!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 

 


Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης «Σεχραζάντ: ήχοι, εικόνες και παραμύθια της Ανατολής»

H Στ΄τάξη του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα  , παρακολούθησε σε live streaming το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σεχραζάντ: ήχοι, εικόνες και παραμύθια της Ανατολής».
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη, ευφάνταστη ,παραγωγή της ΚΟΘ και της εταιρείας Θεάτρου TheatrAction ..
Με οδηγό τη μουσική, τον λόγο και την εικόνα ξεδιπλώθηκαν μύθοι και παραμύθια από την Ανατολή, μέσα από τη μαγευτική μουσική του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη  Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ  Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908).
Ήχοι απ' την υπέροχη ορχήστρα, να παίζει την παραμυθένια μουσική του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, σε διεύθυνση ορχήστρας Ελένης Παπακυριάκου.   
Εικόνες απ' την σπουδαία εικαστικό Αγγελική Κουρμουλάκη. 
Παραμύθια της Ανατολής από την TheatrAction Εταιρεία Θεάτρου σε ανάπλαση μύθου – δραματουργική επεξεργασία της Μάρι Χεκιμιάν, με τους ηθοποιούς Φαίδωνα Γραμματικόπουλο και Σίσσυ Δαμδούμη και σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου.
Μαγεία!!!
Βαθιά συγκίνηση που θα μείνει χαραγμένη στο νου και την καρδιά των παιδιών! 

 

κ. Βελεσιώτου Κατερίνα

κοθ



 

2021-22

ΑΣ  ΤΣΙΚΝΙΣΟΥΜΕ ...

Αυτό σκέφτηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα και αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα για άλλη μια χρονιά.

Εφοδιάστηκε με ψησταριές, κάρβουνα, κρεατικά, αναψυκτικά, χαρούμενη διάθεση και κέφι και ήρθε στην αυλή του σχολείου. Οι ψησταριές πήραν φωτιά, οι γονείς έψησαν τα κρεατικά που είχαν προμηθευτεί και προσέφεραν στα παιδιά τους, εκτός από το φαγητό, στιγμές χαράς, ανεμελιάς και κεφιού. Οι μαθητές κατέκλυσαν το προαύλιο, έφαγαν, έπαιξαν, χόρεψαν με μουσική που επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι Αθ.Ζυγούρης και Αστ. Νταβαρούκας και πέρασαν μαζί με τους δασκάλους τους μια καταπληκτική Τσικνοπέμπτη.

Και του χρόνου!!! Καλή Αποκριά!!!

ΤΣΙΚΝ 6   ΤΣΙΚΝ 3 
 ΤΣΙΚΝ 7   ΤΣΙΚΝ 4

 ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ, ΦΛΟΥΡΙΑ … ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 22Ο νέος χρόνος ήρθε και ευχηθήκαμε όλοι να φέρει και να μοιράσει σε όλους μόνο θετικά, χαρούμενα δώρα. Οι ευχές όλων ήταν να κερδίσουμε ξανά την ελευθερία μας , να έχουμε την υγεία μας και να αφήσουμε στην άκρη τις μάσκες και τον φόβο.

Τις ίδιες ευχές έδωσε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας την Παρασκευή 28/1/2022 με έναν «γλυκό» τρόπο, αφού πρόσφερε βασιλόπιτες για κάθε τμήμα. Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται, δεν ήταν δυνατή η συνηθισμένη εκδήλωση κοπής πίτας. Παρ΄όλα αυτά, η παράδοση τηρήθηκε με ένα διαφορετικό τρόπο, προσαρμοσμένο στις συνθήκες: ο δάσκαλος/α κάθε τμήματος ανέλαβε να μοιράσει στους μαθητές/τριες του τις ατομικές βασιλόπιτες-κέικ που προσέφερε ο Σύλλογος. Σε κάθε τυχερό μαθητή/τρια που έβρισκε το φλουρί δίνονταν μία δωροκάρτα αξίας 30€ από το κατάστημα ΠΛΑΙΣΙΟ.

Οι τυχεροί σε κάθε τάξη – τμήμα ήταν οι παρακάτω μαθητές/τριες:

Α1΄: Παναγιώτα Μ.

Α2΄: Αλέξανδρος Μ.

Β΄ : Λουϊζιάνα Α.

Γ΄ : Μελίνα Μ.

Δ1΄: Βασιλική Α.

Δ2΄: Τζοάνα Τ.

Ε΄ : Ζήσης Μ.

Στ1΄: Θεόδωρος Α.

Στ2΄: Βαλέρια Σ.

Ευχόμαστε στους τυχερούς/ές μαθητές/τριες μας να είναι υγιείς αυτοί και οι οικογένειές τους και καλή πρόοδο.

Επίσης,οι μαθητές, η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου ευχαριστούν τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων για την προσφορά τους και εύχονται ¨Καλή Χρονιά» γεμάτη υγεία και αισιοδοξία!


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) στις 6η Δεκεμβρίου 2001.

Εφέτος, συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την καθιέρωση του εορτασμού της. Κάθε χρόνο, την ημερομηνία αυτή ενώνουν τη φωνή τους το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Center for Modern Languages) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) με σχολεία, Πανεπιστήμια, γλωσσικά ινστιτούτα, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και απλούς πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη αλλά και όλον τον κόσμο για να εορτάσουν τη γλωσσική πολυμορφία, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.

Οι γλώσσες αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών η Δασκάλα Αγγλικών του σχολείου μας κα. Σοφία Καϊάφα πραγματοποίησε δραστηριότητες με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄τάξης, οι οποίες , τελικά, αποτυπώθηκαν σε δύο αφίσες.

ΓΛΩΣΣΕς1 ΓΛΩΣΣΕΣ2

«8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού - Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού οι μαθητές του σχολείου μας πραγματοποίησαν αθλητικές δραστηριότητες με σύνθημα : «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά». Στην οργάνωση και υλοποίηση των δραστηριοτήτων συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων με την καθοδήγηση της δασκάλας Φυσικής Αγωγής του σχολείου κ. Αθηνάς Μπρούζα.

Τα παιδιά όλων των τάξεων έτρεξαν, έπαιξαν αθλητικά παιχνίδια, διασκέδασαν με τους συμμαθητές τους.

ΑΘΛ.ΔΡ.1   ΑΘΛ.ΔΔΡ.3

 


 


2020-21

 

ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, οι μαθητές του Γ1 του 1ου Δ. Σ. Αμπελώνα, με τις δασκάλες τους κ.κ. Παρασκευή Κωστούλη και Ειρήνη Μπεκίρη, φόρεσαν γάντια , πήραν σακούλες και έπιασαν δουλειά!

Μάζεψαν όλα τα σκουπίδια που υπήρχαν στον χώρο του άλσους του Αγ. Γεωργίου. Γέμισαν 3 μεγάλους πράσινους κάδους. Με την κίνηση αυτή προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να προστατεύουν τον χώρο γύρω τους και να μην πετάνε σκουπίδια.

Επίσης, θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως όλοι μας, με τέτοιες απλές κινήσεις καθημερινά, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος! Έφυγαν ελπίζοντας την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν τον χώρο να είναι καθαρός και περιποιημένος, ώστε να απολαύσουν τον περίπατο τους!

 

dr2   dr1

 Συνέχεια  των δράσεων του σχολείου μας για την ημέρα περιβάλλοντος αποτέλεσε  η περιποίηση του σχολικού μας κήπου από την υπεύθυνη του προγράμματος Ελένη Τσαούση και ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, σκάλισαν τα παρτέρια, απομάκρυναν τα ξερά χόρτα, καθάρισαν τον γύρω χώρο, περιποιήθηκαν τα λουλούδια και τα βότανα που είναι φυτεμένα, έβαψαν τα παρτέρια με χαρούμενα χρώματα και στο τέλος όλοι μαζί θαύμασαν το αποτέλεσμα: Μια καθαρή αυλή, με περιποιημένα παρτέρια και λουλούδια, γεμάτα χρώματα.

20210611 104630  20210611 131644


  

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠ'ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, στα τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα από την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ 1 1 ΜΕΤΑΒΑΣΗ 2 1


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Οικονόμου Βαλεντίνη - Ψυχολόγος

 Γραμματικού Θεώνη - Κοινωνική Λειτουργός 

Εκπαιδευτικοί των τμημάτων:      Ντέλλα Ελένη , Τσιγάρα-Παλάσκα Ευθυμία

 



  

2019-20 

Κοπή πίτας στο σχολείο

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή είχε ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων, όπως κάνει κάθε χρόνο. Στην κοπή παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Μάμμος.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μάμμος, η διευθύντρια του σχολείου κα. Σούλα Γκούμα, ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Νίκος Κατής και όλα τα μέλη του Συλλόγου ευχήθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς «Καλή χρονιά, δημιουργική, υγεία και πρόοδο». Το ίδιο τους ευχόμαστε και εμείς!

Κάθε τμήμα είχε την δική του πίτα και σε κάθε φλουρί αντιστοιχούσε μια δωροεπιταγή από μεγάλο πολυκατάστημα της Λάρισας.

Ευχόμαστε στους τυχερούς της φετινής χρονιάς να είναι πάντα υγιείς, καλή πρόοδο και προκοπή.

Και του χρόνου με υγεία!!!

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ1  ΚΟΠΗ 2

 


 Διοργάνωση εκδήλωσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στο 1ο Δ. Σ. Αμπελώνα

Πριν 27 χρόνια ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Σκοπός ήταν η ενημέρωση του κοινού για ζητήματα αναπηρίας και η προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι η ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’αυτό είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας στα θέματα ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός και η αποδοχή τους.

Η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να βοηθήσει από τη μεριά της στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Έτσι, σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημ. Σχολείου Αμπελώνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στο δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία για ισότιμη εκπαίδευση και σεβασμό στην ιδιαιτερότητά τους. Την εκδήλωση ανέλαβε και πραγματοποίησε η ψυχολόγος του σχολείου κα. Άννα Παναγιωτοπούλου παρουσία όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου. Μέσα από βίντεο, εικόνες και συζήτηση με τα παιδιά , κατέληξαν πως όλοι πρέπει να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.


AMEA 3
  
AMEA 2

   


   Ο Αγιασμός στο σχολείο μας

 

Πρωί Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8:30π.μ. χτύπησε το πρώτο κουδούνι στο σχολείο μας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το καινούριο ξεκίνημα έγινε με τον αγιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών από τον προιστάμενο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου πατέρα Νεκτάριο. 

Μας τίμησαν, με την παρουσία τους ο συντονιστής εκπαίδευσης της περιφέρειάς μας κ. Δημήτρης Καραθάνος, ο πρόεδρος του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τυρνάβου κ.Ανδρέας Γιαννόπουλος, το μέλος του τοπικού συμβουλίου κα. Μαρία Κουτούκα -Νασιούλα, ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ.Νίκος Κατής και βέβαια πλήθος γονέων. Όλοι ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά σε δασκάλους και παιδιά. Την τιμητική τους όμως είχαν τα πρωτάκια μας, τα οποία εισέπραξαν ένα μεγάλο χειροκρότημα από όλους!   

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!

 

Προβολές: 1037